fbpx

SAVJETI

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

5 stvari koje trebate znati prije stavljanja bravica

Razmišljate li o postavljanju bravica? Zanima vas koliko dugo ćete se morati boriti sa dosadnim žicama i bravicama i koliko je cijeli proces bolan?

Mi ćemo vam reći nekoliko najvažnijih stvari koje je potrebno znati prije stavljanja zubnog aparatića, ali svakako zapamtite sljedeće. Pored estetskog problema koji imate sa vašim neravnim zubima, njihovo zanemarivanje i neispravljanje može dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Najbolje je posjetiti stomatologa i prije nego ikakvu odluku donesete o ortodontskoj terapiji, provjerite sa stručnjakom da li ste zaista kandidat za postavljanje bravica.

Sada, koja su najčešća pitanja i šta je najvažnije znati o ovoj temi?

Kako funkcioniše fiksni aparatić

Bravice, odnosno fiksni aparatić postavljaju se prilikom samo jedne posjete stomatologu. Samo postavljanje bravica nije bolno. Za njihovo postavljanje i lijepljenje koristi se materijal koji sadrži fluor koji štiti caklinu od demineralizacije. Bravice se prvo postavljaju na gornju, a zatim na donju vilicu.

Na svaku bravicu se postavlja žica. Kada dođemo do zube koji je zakrivljen, stomatolog je mora saviti prije nego je postavi u bravicu.

Na narednoj kontroli stomatolog se sa pacijentom dogovara o mijenjanju žica. One se obično mijenjaju svakih četiri do šest sedmica.

Boli li proces nošenja aparatića?

Prvih nekoliko dana se navikavate novim uvjetima u ustima, a nelagoda koju stvaraju bravice smanjuje se već nakon trećeg dana. Proces remodelacije zuba, zbog kojeg se može pojaviti bol i nelagoda, javlja se otprilike 4 sata nakon postavljanja aparatića.

Naravno, sva priča o nelagodi i bolu koji spominjemo je individualna i zavisi od osobe do osobe, kao i njihovog praga tolerancije na bol. Također, u početku se može desiti i da vas bravice nažuljaju iznutra po obrazima, a to će potrajati dok se ne naviknete da u ustima imate neko strano tijelo.

Koliko dugo se u prosjeku nosi aparatić?

Fiksni aparatić se u prosjeku nosi 2 godine. Svakako, dužina nošenja aparatića zavisi od vaših zuba i veličini nepravilnosti u usnoj šupljini. Mi bismo ortodontsku terapiju podijelili ovako:

Prva faza traje šest mjeseci, nekad i do godinu dana. Za vrijeme ove faze zubi se pokušavaju dovesti do oblika idealnog zubnog luka.

Druga faza traje oko 5 mjeseci, a ona služi za zatvaranje ekstrakcijskih prostora.

U završnoj fazi vrši se ispravljanje zagriza i korigiraju se eventualne greške koje su nastale u ranijim fazama.

Oralna higijena za vrijeme nošenja fiksnog aparatića

Jedna od najvažnjih stvari koju trebate znati prije stavljanja bravica jeste da morate imati besprijekornu oralnu higijenu. Briga o vašim zubima će vjerovatno biti malo zahtjevnija nakon postavljanja bravica, jer fiksni aparatić ima dosta slobodnog prostora u kojem se može skupljati hrana.

Najbolje je zapamtiti jedno jednostavno pravilo – perite zube nakon svakog jela.

Pored klasične paste za zube, važno je također koristiti i konac i vodicu za ispiranje usta. Korištenje konca je možda malo veći izazov sa bravicama, ali o tome se svakako možete posavjetovati sa vašim stomatologom kako biste bili sigurni da ne oštetite vaše zubno meso ili sam aparatić.

Postavljanje fiksnog zubnog aparatića znači i reći doviđenja određenoj hrani. Najbolje je izbaciti karamele svih vrsta za vrijeme ortondontske terapije.

Koja starosna dob je najbolja za postavljanje bravica?

Po pravilu ne postoji dobno ograničenje za nošenje aparatića, mada kod mlađih osoba ispravljanje zuba ide brže i jednostavnije. Njihova kost je još uvijek u razvoju i pomjeranja su dosta jednostavnija, pa je zato puno bolje potražiti pomoć u ranijoj životnoj dobi.

Najbolje doba za nošenje fiksnog aparatiće kod djece je između 12 i 14 godina, u nekim slučajevima i ranije. Međutim, odrasli pacijenti sve više žele da nose fiksne aparatiće što je apsolutno pozitivna stvar. Nemojte ni slučajno misliti da je aparatić samo za djecu!

Također, sve je veći broj odraslih pacijenata koji se odlučuju za ortodontsku terapiju fiksnim aparatićem i kako bi stvorili osnovu za protetska ili implantološka rješenja.

Ukoliko stomatolog odluči da ste kandidat za postavljanje fiksnog aparatića, pripremite se za pojedine izazove i ne zaboravite na oralnu higijenu i redovne posjete stomatologu! Ne trebate se mučiti sa izbjegavanjem većine namirnica u kojima uživate, ali vodite računa da neodgovornim ponašanjem i lošom higijenom možete dovesti do odljepljivanja bravica.