fbpx
akaz-akreditacija

Stomatološka protetika

Zahvaljujući značajnom napretku u razvoju stomatološke protetike, modernoj tehnologiji i vrhunskim materijalima, danas je u svakom životnom dobu moguće imati blistav i mladalački osmijeh koji obara sve s nogu. Ova grana stomatologije omogućava da se izgubljeni zubi nadoknade a postojeći koriguju, čime se pacijentu omogućava restauracija u estetskom i funkcionalnom smislu.

Fiksna protetika se odnosi na zubne krunice i mostovi te zubne implantate, dok se mobilne proteze dijele na potpune i parcijalne.

Kada je riječ o fiksnoj protetici, preporučujemo korištenje bezmetalnih keramičkih materijala, prvenstveno staklokeramike koja u potpunosti imitira prirodni zub koji nedostaje.

Mobilne proteze

Pod izrazom “proteza” podrazumijevamo sve proteze čija je svrha zamjena svih zuba čeljusti, ili samo nekih zuba, a koje pacijent može sam izvaditi iz usta. Potpuna mobilna proteza (sastoji se od plastike, na koju se stavljaju zubi od keramike ili plastike). Pacijentu u tom slučaju nedostaju svi zubi i (potpuna bezubost), pa se sile žvakanja prenose na zubno meso i kost. Kako bi se bolje stabilizirala u ustima, da se ne pomiče prilikom žvakanja,, preporučuje se ugradnja implantata na koju je onda moguće pričvrstiti protezu.

Parcijalna mobilna proteza je djelomična proteza koju pacijent može sam izvaditi, a sastoji se od metalne strukture na koju su pričvršćeni zubi koji nedostaju. Proteza se pridržava za preostale zube kvačicama ili etečmenima (drukerima), koji osiguravaju nepomičnost proteze prilikom žvakanja.

Fiksne krunice i mostovi

Fiksna zubna proteza zamjenjuje jedan ili više izgubljenih ili oštećenih zuba, zbog funkcionalnih i/ili estetskih razloga. Fiksna zubna proteza pričvršćena je ili na prethodno pripremljene zdrave zube ili na implantate, a pacijent je ne može sam izvaditi.

Krunice

Metal-keramičke krunice (metalna osnova presvučena keramikom) imaju zadovoljavajuću estetiku i još uvijek u određenim slučajevima predstavljaju jedino moguće rješenje (npr. u mostovima koji imaju velike raspone zbog gubitka velikog broja zuba)

Cirkon-keramičke krunice (cirkonska baza presvučena finom keramikom) su estetski savršene krunice. Namijenjene su onima koji teže što prirodnijem savršenom osmijehu. Izrađuju se na licu mjesta korištenjem CAD/CAM tehnologije. Manje mostove (do 5 članova) moguće je izraditi u samo 3 dana.

Potpuno keramičke krunice (Empress, Emax) izrađuju se od vrhunske keramike i najčešće se rabe onda kada je potrebno na prirodni zub ili implantat ugraditi samo jednu krunicu. Postavljanje ove keramičke krunice, kao i njena izrada od doktora dentalne medicine i laboratorijskog tehničara iziskuje veliki stupanj educiranosti. CAD/CAM tehnologijom ovu krunicu moguće je izraditi u samo sat vremena.

Nudimo Vam usluge izrade:
Fiksna protetika
Mobilna protetika
Metalne krunice i mostovi
Bezmetalne krunice i mostovi
Metalokeramičke krunice i mostovi
Cirkonske krunice i mostovi

bs_BABosnian