fbpx
akaz-akreditacija

Implantologija

Zubni implantati su najbolje rješenje u slučaju nedostatka jednog ili više zuba, kao i u slučajevima totalne bezubosti.  Naša Poliklinika nudi implantate čija je cijena već od 800,00 KM. Svi implantati koji se ugrađuju u našoj poliklinci su registrovani od strane agencije za lijekove FBiH. Nakon ugradnje implanta pacijent dobija internacionalni pasoš implantata.

U svojoj ponudi imamo implantate svjetskih brendova: Bredent, Neodent, Strauman.

Ugradnja implantata je složen zahvat koji se obavlja u stomatologiji. Postupak ugradnje implantata obično uključuje sljedeće korake:

  1. Pregled i planiranje

Oralni hirurg će pregledati Vašu usnu šupljinu i napraviti 3D CBCT rengenski snimak  kako bi se utvrdilo gdje treba ugraditi implantat, koliko implantata je potrebno. Također će razgovarati o Vama i Vašim zdravstvenim uslovima kako bi se osiguralo da ste dobar kandidat za ugradnju implantata. Implantati se ugrađuju samo pacijentima koji imaju dovoljno vilične kosti i nemaju hronična oboljenja koja bi mogla predstavljati prepreku. U slučaju kada pacijent nema dovoljno vilične kosti potrebno je napraviti nadogradnju kosti (augmentaciju) kako bi se tim stvorili uslovi za ugradnju implantata. Nakon ugradnje vještačke kosti potrebno je sačekati par mjeseci kako bi došlo do potpunog srastanja sa kosti.

  1. Priprema

Prije ugradnje implantata pacijent potpisuje saglasnost i pristanak za ugradnju implantata. U slučajevima kada je neophodno da pacijent izvadi zub poželjno je da se to uradi  prije ugradnje implantata, a u nekim slučajevima je moguće ugraditi implantate odmah po vađenju zuba. Prije početka intervencije pacijent  će dobiti lokalnu anesteziju, kako bi se osjećao ugodnije tokom postupka, zatim će mu se napraviti mali rez u desnima kako bi se otkrila kost ispod.

  1. Ugradnja implantata

Nakon što se kost otkrije oralni hirurg će izbušitit rupu u koju će umetnuti implantat. Implantat je obično izrađen od titanijuma i ima oblik vijka. Nakon što se implantat umetne, desni se šivaju kako bi se omogućilo zacjeljivanje. Sama ugradnja implantata se obavlja u jednoj posjeti.

Oporavak od same intervencije je individualan kod svakok pacijenta. 

  1. Ugradnja privremenog protetskog rada

Nakon ugradnje implantata pacijentu se izrađuju privremeni protetski rad kako bi zaštitio implantate, te pacijentu omogućio funkciju žvakanja i normalan govor.

  1. Faza ozdravljenja

Nakon što je implant ugrađen, morat ćete pričekati nekoliko mjeseci kako bi se implantat integrirao s kosti, što se naziva faza ozdravljenja.Tokom tog vremena implantat će se spojiti s kosti i stvoriti čvrstu vezu.

  1. Ugradnja definitivnog protetskog rada

Nakon što se implantat integrira s kosti pristupa se izradi definitivnog protetskog rada. U zavisnosti od pacijentovih želja i stanja u usnoj šupljini mogu se raditi krunice, mostovi ili akrilatni hibridi. Protetski rad će izgledati i funkcionisati kao prirodni zubi.

Cijeli postupak ugradnje implantata može trajati nekoliko mjeseci, u zavisnosti od individualnog slučaja. Važno je slijediti upute doktora o njezi implantata tokom faze ozdravljenja kako bi se osigurala uspješna integracija implantata s kosti.

Nakon završetka implantološko protetske rehabilitacije neophodno je da pacijent održava adekvtnu oralnu higijenu, te slijedi ostala uputstva nadležnog tarapeuta.

bs_BABosnian