fbpx
akaz-akreditacija

Dentalni laser

Napredak, sada već popularne, laserske tehnologije u zadnjih nekoliko desetina godina doveo je do uvođenja lasera u svakodnevnu stomatološku upotrebu. Kad ga uspoređujemo s klasičnom metodama liječenja u stomatologiji pacijenti ga rado prihvataju zbog njegove bezbolnosti i minimalne invazivnosti. Ipak kao i svaka metoda, ima svoja ograničenja, pa ne možemo očekivati da “radi čuda” i da možemo njime izbjeći sve neugodne zahvate.

Kod liječenja zubnih kanala koriste se gotovo sve vrste lasera koje se primjenjuju u stomatologiji. Služe kao nadopuna konvencionalnom liječenju jer omogućuju dezinfekciju inficiranih korijenskih kanala zuba.

U liječenju parodontnih bolesti primjenjuje se mehanička terapija – struganje naslaga uz korijen pod anstezijom, hemijska terapija- antiseptici te antibiotici. Pomoć u liječenju paradontnih bolesti laserom minimalno je invazivna. Specijalnim nastavcima se ulazi u paradontni džep te se eliminiraju bakterije i njihovi produkti koji uzrokuju upalu. Laser pronalazi svoju upotrebu i u tretmanu periimplantitisa (upale oko zubnog implantata).

Dentalni Laser DOC Bandić Sarajevo, BiH
Dentalni Laser DOC Bandić Sarajevo, BiH

ENDODONCIJA – (liječenje zubnih kanala) laser se koristi kao nadopuna konvencionalnom liječenju zbog svoje sposobnosti da reducira broj mikroorganizama u inficiranom kanalu.

PARADONTOLOGIJA– koristi za oblikovanje gingive (gingivektomiju) te redukciju mikroorganizama u parodontalnim džepovima te poticanje regeneracije i cijeljenja tkiva. Pacijenti koji su, uz klasičnu parodontalnu terapiju, tretirani i laserom, pokazuju značajno poboljšanje simptoma i usporen razvoj bolesti.

ORALNOHIRURŠKI ZAHVATI – (odstranjivanje frenuluma, gingive, lezija različitog porijekla, otvaranje implantata) laser se pokazao bržim i bezbolnijim od skalpela, a tkivo nakon postupka brže cijeli, kraći je postoperativni oporavak, a tkivo zarasta bez ožiljka.

LIJEČENJA – liječenje afti, herpesa i raznih upalnih stanja laser djeluje procesom biostimulacije, gotovo trenutačno uklanja bol i regenerira tkivo. Uz terapeutsko djelovanje, dokazan je i preventivni učinak na tretirano tkivo.

U terapiji trigeminalne neuralgije i parestezije, te liječenju poremećaja temporomandibularnog zgloba i miofacijalnog bolnog sindroma laser pokazuje odlične rezultate, smiruje simptome i smanjuje bol.

U svakodnevnoj praksi predstavlja dopunsku terapiju i nipošto ne može zamijeniti sve tradicionalne metode liječenja. Indiciran je za slučajeve teške upale zuba ili okolnih struktura te kao sredstvo koje omogućuje brže cijeljenje tkiva.

Prednost upotrebe lasera u stomatologiji

Prednosti u odnosu na tradicionalne metode liječenja su mnogobrojne ali navest ćemo neke od najbitnijih kao što su:
– Bezbolnost
– Skraćeno vrijeme oporavka
– Ubrzano liječenje
– Koagulacija
– Sterilizacija
– Biostimulacija ( rane zarastaju u najkraćem mogućem vremenu )
– Preciznost i minimalna trauma (otiske uzimate odmah nakon obrade laserom bez straha od kasnije recesije/skupljanja tkiva)

Pomoću lasera formiramo skladan odnos između zuba i zubnog mesa kao jedan od najznačajnijih faktora estetike osmijeha. Dentalni laseri se koriste u mnogim stomatološkim tretmanima, uključujući i tretman mekih tkiva.

Laseri za meka tkiva su različite talasne dužine i jačine i mogu biti upotrijebljeni za zahvate koji bi se inače izvodili upotrebom skalpela. Dentalni diodni laseri imaju veliku prednost u poređenju sa konvencionalnim metodama terapije zahvaljujući zarastanju rana bez ožiljaka i poboljšanoj redukciji mikroba. Za pacijente, upotreba lasera znači manje postoperativne boli i manju potrebu za lijekovima. SIROLaser Blue je prvi dentalni diodni laser koji ima, plavu, infracrvenu i crvenu diodu. To pokriva spektar od 21. indikacije od hirurških zahvata, endodoncije, parodontologije pa do ostalih usluga izbjeljivanja zuba, rješavanja herpesa itd.

Osim u području estetske medicine, prednosti korištenja lasera očite su i u ostalim granama dentalne medicine.

bs_BABosnian