fbpx
akaz-akreditacija

Dječija stomatologija

Zdravlje vaše djece je naša najvažnija misija, a dječija stomatologija glavni je temelj zdravlja. Potražite najkvalitetniju zubarsku njegu u našoj ordinaciji.

Djeci je, kao i odraslim, potrebna zubarska njega. Dječija stomatologija i briga o djeci kao pacijentima specifična je, uglavnom, sa stanovišta psihološke pripreme. Potrebno je puno vremena, strpljenja i roditeljske saradnje. Postupci su uglavnom preventivni, jer je upravo to uvjet za odsustvo teških oboljenja zuba i prijeko potrebnog liječenja u kasnijim godinama.

Šta je dječija stomatologija?

Preventivna i dječija stomatologija temelj su oralnog zdravlja stanovništva. Dječija stomatologija nadzire pojedinca do 18. godine. Zadatak dječje stomatologije je prvenstveno prevencija karijesa. To uključuje rano otkrivanje karijesa, praćenje, kontrolu, sanaciju, uklanjanje štetnih faktora okoline, obrazovanje, motivaciju i obuku. Prevencija, također, uključuje parodontalni pregled i moguće liječenje.

Prevencija djetetu osigurava zdrav osmijeh, što znači da može normalno žvakati i primati više hranjivih sastojaka iz hrane koju unosi. Uče brže govoriti i zdraviji su, jer se pokazalo da bolesti usne šupljine utječu na cjelokupno zdravlje. Prevencija oralnog zdravlja djeteta započinje nicanjem prvog mliječnog zuba. Preporuke su da prva posjeta dječijem stomatologu bude, otprilike, kada dijete navrši prvu godinu života ili kada djetetu izrastu svi mliječni zubi. Iako mliječni zubi nisu trajni, to ih ne čini manje važnim. Oni usmjeravaju rast trajnih zuba, te omogućavaju njihov adekvatan razvoj. Karijes uništava mliječni zub i dovodi ga u nepravilan položaj, pa je potrebno plombirati zub. Ukoliko se mliječni zub ne liječi, postoji mogućnost da će i trajni zub na istom mjestu biti podložan karijesu.

Stomatolog će procijeniti zdravlje zuba i usne šupljine i sastaviti individualni program oralne zdravstvene zaštite kod kuće, što obično uključuje četkanje, čišćenje zubnim koncem, savjete u vezi prehrane i moguću potrebu za fluorom. Na taj način roditelji mogu svom djetetu usaditi cjeloživotne zdrave navike u pogledu zdravstvene zaštite zuba.

Pedodoncija

Pedodoncija je područje dentalne medicine koje se bavi dječijom i preventivnom stomatologijom. Rad s najmlađima i njihovim roditeljima zahtijeva puno strpljenja stomatologa i njegovih kolega, jer je potrebno prije pregleda izgraditi odnos s djetetom, zasnovan na velikom stepenu međusobnog povjerenja. U razgovoru sa djetetom, prije pregleda, stomatologa ne treba predstaviti kao nešto strašno. Dječija stomatologija i odlazak na pregled nikako ne treba predstavljati stresne situacije za dijete ili roditelje. 

bs_BABosnian