fbpx
akaz-akreditacija

Perfect smile by Bandić (Aligner)

Šta su ortodontske folije i kako ispravljuje zube?

Ortodontske folije ili alajneri su vrlo tanke, prozirne, tzv. plastične udlage koje se nose kako bi se ispravile nepravilnosti zubnih nizova. Ovo je najsavremeniji, najefikasniji i najjednostavniji način ispravljanja zuba.

One se izrađuju individualno prema otisku zuba pacijenta.  Pacijentu se napravi pregled usne šupljine, snimak svih zuba i zglobova. Poželjno je da pacijent prvo popravi zube, ukoliko ima potrebe, i da se očiste zubne površine od kamenca i pigmentacije.  Nakon tih predradnji oralnim skenerom uzmaju se otisci zuba. Na osnovu otiska, kompjuterski software virtuelno pomjeri zube u pravilan položaj, te na osnovu tog pomjeranja izračunava tačan broj folija koje bi se trebale izraditi kako bi se ispravila nepravilnost. Broj folija, cijenu dužinu trajanja i tok terapije prenosimo pacijentu. Ukoliko je pacijent saglasan pristupa se izradi folija. Korištenjem savremenih tehnologija u mogućnosti smo pacijentu ponuditi virtuelni prikaz zuba krajnjeg rezultata.

Najveća prednost liječenja ortodontskim folijama je to što pacijent nakon predaje folija nije u obavezi često dolaziti na ortodontske kontrole. Ta jednostavnost terapije često odgovara pacijentima koji žive u inostranstvu, te pacijentima koji zbog svakodnevnih obaveza nisu u prilici da dolaze na mjesečne kontrole. Ono što je također značajno za pacijente koji se liječe ortodontskim folijama to da su neprimjetne u ustima, nema nikakvog odricanje od hrane (kao sa fiksnim aparatom) i nije otežana oralna higijena. Pritisak koji proizvode se jednako osjeti na sve površine svih zuba koji su uključeni u sistem, samim tim stvaraju manji pritisak u odnosu na sve druge metode liječenja. Ovakav vid ortodontske terapije je veoma ugodan za pacijenta obzirom da nema iritacije sluznice, usana, obraza ili zubnog mesa, kao ni grebanja oštrih krajeva što je slučaj kod fiksnih ortodontskih aparata.

Pacijentima se pruža mogućnost liječenja zuba samo u jednoj vilici (po procjeni ortodonta), kao i kombinovano liječenje folijama fiksnom aparatom. Ovakav način terapije omogućava da se istovremeno jedna vilica ispravlja folijama, a druga fiksnom aparatom. Dužina trajanja terapije zavisi od vrste nepravilnosti koju pacijent ima. Što je manja nepravilnost terapija je kraća. Kod nekih pacijenata trajanje cjelokupne ortodontske terapije je do tri mjeseca.

Ortodotske folije su pravi izbor i za pacijente koji su već bili u terapiji fiksnom ortodontskim aparatom, a kod kojih postoji blaži ili veći recidiv.

Da li se sve nepravilnosti mogu liječiti ortodontskim folijama?

Skoro da se sve nepravilnosti mogu liječiti folijama, međutim postoji još uvijek mali broj dijagnoza koje su indicirane isključivo za fiksni aparat. Tim specijalista ortodoncije Poliklinike Bandić jedan je od vodećih u regiji. U ponudi imamo više vrsta fisknih i mobilnih ortodontskih aparata koji nam omogućavaju liječenje svih ortodontskih dijagnoza, kao i ispunjavanje estetskih želja naših pacijenata, istovremeno prilagođavajući cijene svakom budžetu.

Da li se vremenom zubi mogu sami ispraviti?

Nažalost, ukoliko nema dovoljno mjesta poslije 12. godine života, skoro pa je nemoguće da se zubi sami isprave, čak šta više, rastom bočnih zuba, zubi postanu sve više i više zbijeni. Ukoliko se za sve zube ne stvori prostor, to dovodi do puno vecih problema. Ono što pacijenti prvo primijete je narušena estetika koja dovodi do nesigurnosti kada se nasmiju ili razgovaraju,  a samim tim dolazi i do pada samopouzdanja. Ono što mi, kao specijalisti ortodoncije prvo primijetimo je narušeno oralno zdravlje. Preduslov za oralno zdravlje  su pravilno raspoređeni i ravni zubi te usklađen zagriz, jer bez ovih ključnih elemenata sama funkcija žvakanja, govora, i održavanja oralne higijene je otežana. Nažalost, što su zubi više zbijeni, sve je teže čistiti prostore između zuba, te je stvaranje karijesnih lezija sve češće u tom dijelu. Nerijetko, dolazi do liječenja ili čak preranog gubitka zuba. Statistički gledajući, zubi sa pravilnom kontaktnom tačkom, koja se stvara u toku ortodontskog liječenja, su zdraviji i manje skloni kvarenju. Isto tako, narušen zagriz dovodi do poremećaja u govoru, te pacijenti primjećuju da neka slova ne mogu pravilno izgovarati, a tokom više godina žvakanja počinju se javljati bolovi u zglobu. Ovo su sve posljedice koje je lakše spriječiti blagovremenom ortodontskom terapijom. U periodu oko 12-14. godine najbrže se zubi pomjeraju i ortodontske terapije se najprije završavaju. Svakako treba naglasiti da u ortodonciji nema dobnog ograničenja, te je moguće liječenje fiksnim aparatom ili folijama sve dok pacijent ima svoje zube i želju za lijepim osmijehom.

Da li će se zubi ostati u novonastalom položaju nakon terapije?

Naravno (da hoće).   Slično kao sa fiksnim i mobilnim aparatima, nakon liječenja ortodonstkim folijama uvijek postoji mogućnost da će se zubi vratiti u prvobitan položaj. Zato mi  izrađujemo tzv retinere nakon završene terapije za sve naše pacijente. Retineri mogu izgledati bas kao ortodontske folije ili se u vidu tanke žice fiksiraju na unutrašnju stranu zubnog luka. U svakom slučaju, pobrinemo se da se na adekvatan način osigura da se zubi više ne pomijeraju. Ono što mi kao Poliklinika trebamo naglasiti je da mi u jednom terminu pacijentima nudimo mogućnost da odrade više faza za izradu ortodontskih folija.
U samo jednom terminu je moguće:

  • Uraditi dvodimenzionalni snimak svih zuba
  • Uraditi CEPH snimak neophodan za detaljnu analizu u rješavanju ortodontske terapije
  • Fotografisanje i izrada snimke usne šupljine kao i profilni snimak pacijenta kako bi adekvatno pratili napredak ortodontske terapije
  • Uzimanje otisaka gornje i donje vilice, te izrada situacionih modela

 

Od  početka terapije, pa do retinera, mi smo tu da pacijentu omogućimo najbolji i najefikasniji vid ortodontskog liječenja, te je za pacijenta jedina obaveza da ostane motivisan, nosi svakodnevno folije i na taj neprimjetan način dođe do primjetnih rezultata što prije.  

bs_BABosnian