fbpx
akaz-akreditacija

Endodoncija

Duboki karijes, teška oštećenja zuba, upaljeno tkivo nepopravljiva su šteta za vaše zube. Endodoncija nudi rješenja i liječi jezgru zuba i čuva vaše zube.

Endodoncija je medicinska nauka i stomatološka specijalizacija koja se bavi prepoznavanjem, liječenjem i prevencijom bolesti pulpe zuba. Riječ dolazi iz grčkog jezika, gdje “endo” znači unutrašnjost, a “odon” zuba, što bi značilo da je endodoncija nauka o unutrašnjosti zuba.

Liječenje korijenskih kanala ili endodoncija

Liječenje korijenskih kanala ili endodoncija podrazumijeva osnovne postupke koji omogućavaju očuvanje zuba, uprkos uznapredovalom zubnom oboljenju koje je nanijelo nepopravljivu štetu vitalnoj jezgri zuba, pulpi. Uzroci takvih oštećenja su različiti, ali karijes je i dalje na prvom mjestu. Bolest uzrokuje ozbiljnu upalu jezgre, koja može biti praćena karakterističnom jakom zuboboljom, dok jezgra “umire”. 

Uzroci liječenja:

  • vrlo dubok karijes
  • upaljeno pulpno tkivo (pulpitis)
  • oštećenje zuba
  • planirano (zbog protetske njege)

Cilj svakog endodontskog postupka je očuvanje zuba ili barem korijena, ako je krunski dio zuba previše uništen. Proces endodontskog liječenja započinje uklanjanjem zahvaćenog zubnog tkiva, nakon čega slijedi mehaničko i hemijsko uklanjanje upaljenog pulpnog tkiva i širenje korijenskih kanala. Korijenski kanali mogu se proširiti ručno ili mehanički, pri čemu je mehaničko širenje brže i kvalitetnije. Kada se kanal pravilno proširi, primjenjuju se lijekovi i zub se privremeno zatvara. U sljedećoj sesiji liječenje korijenskog kanala završava se punjenjem kanala i kontrolnim rendgenom. Kod teške upale lijek je potrebno mijenjati nekoliko puta, tako da liječenje može trajati nekoliko mjeseci. Dobro izliječeni zub može dugo služiti pacijentu, međutim endodotski tretirani zubi su lomljiviji, pa je uglavnom indicirana protetska njega. 

Posljednjih godina razvoj tehnologije stvorio je nove mogućnosti, kada je endodoncija u pitanju. Lupe i operativni mikroskopi omogućuju nam bolji uvid u pulpnu komoru, a samim tim i uspješnije određivanje mikroskopski malih ulaza u korijenske kanale, gdje se skrivaju ostaci mrtvih masa. Istraživanja su pokazala čak 70% uspjeha u lokalizaciji najteže dostupnog korijenskog kanala uz pomoć operativnog mikroskopa, a uspjeh bez njegove upotrebe je nešto manje od 20%. Potpuno uklanjanje mrtvih masa osnovni je uvjet da se pacijenta oslobodi trajnih bolova i spriječi pojava naknadnih problema.

Nudimo Vam uslugu:
Liječenje zuba

bs_BABosnian