fbpx
akaz-akreditacija

Implantologija

Vrste implantata

Zubni implantati su najbolje rješenje u slučaju nedostatka jednog ili više zuba, kao i u slučajevima totalne bezubosti. Naša Poliklinika nudi implantate čija je cijena već od 700,00 KM. Svi implantati koji se ugrađuju u našoj poliklinci su registrovani od strane Agencije za lijekove FBiH. Nakon ugradnje implantata pacijent dobiva internacionalni pasoš implantata.

U svojoj ponudi imamo implantate svjetskih brendova: Bredent, Neodent, Strauman…

  • Bredent blue sky implantati su implantološki sistem svjetskog proizvođača Bredent medical Njemačka. Njegove glavne karakteristike su visoka stabilnost nakon ugradnje, struktura navoja nudi optimalne preduvjete za stabilizaciju visine kosti nakon implantata, sprječava upalu mekih tkiva oko implantata, te garancija na ugrađene implantate 20 godina.
  • Neodent globalni brend sa dvadesetogodišnjim iskustvom u proizvodnji implantata. Svaki implantat je izrađen po najvišim svjetskim standardima koji osiguravaju dugovječnost i pouzdanost.
  • Strauman implantati su već šezdeset godina vodeći na svjetskom tržištu u proizvodnji implantata. Predstavljaju najefikasnije rješenje za nedostatak zuba. Precizno dizajnirani predstavljaju zamjenu prirodnog korjena zuba, koja sa protetskom nadoknadom stvara osjećaj prirodnog zuba. Ono što Strauman implantate izdvaja od drugih je doživotna garancija na ugrađeni implantat.

Faze ugradnje

Ugradnja implantata je složen zahvat koji se obavlja u stomatologiji. Postupak ugradnje implantata obično uključuje sljedeće korake:

PREGLED I PLANIRANJE

Oralni hirurg će pregledati Vašu usnu šupljinu i napraviti 3D CBCT rengenski snimak kako bi se utvrdilo gdje treba ugraditi implantat i koliko implantata je potrebno. Također će razgovarati o Vama i Vašim zdravstvenim uslovima kako bi se osiguralo da ste dobar kandidat za ugradnju implantata. Implantati se ugrađuju samo pacijentima koji imaju dovoljno vilične kosti i nemaju hronična oboljenja koja bi mogla predstavljati prepreku.

PRIPREMA

Prije ugradnje implantata pacijent potpisuje saglasnost i pristanak za ugradnju implantata. U slučajevima kada je neophodno da pacijent izvadi zub poželjno je da se to uradi prije ugradnje implantata, a u nekim slučajevima je moguće ugraditi implantate odmah po vađenju zuba. Prije početka intervencije pacijent će dobiti lokalnu anesteziju, kako bi se osjećao ugodnije tokom postupka, zatim će mu se napraviti mali rez u desnima kako bi se otkrila kost ispod.

UGRADNJA IMPLANTATA

Nakon što se kost otkrije vrši se ugradnja implantata, nakon čega se pristupa šivanju desni kako bi se omogućilo zacjeljivanje. Sama ugradnja implantata se obavlja u jednoj posjeti.
Oporavak od same intervencije je individualan kod svakog pacijenta.

UGRADNJA PRIVREMENOG PROTETSKOG RADA

Nakon ugradnje implantata pacijentu se izrađuju privremeni protetski rad kako bi zaštitio implantate, te pacijentu omogućio funkciju žvakanja i normalan govor.

FAZA OZDRAVLJENJA

Nakon što je implant ugrađen, morat ćete pričekati nekoliki mjeseci (cca 4 mjeseca) kako bi se implantat integrirao s kosti, što se naziva faza ozdravljenja.Tokom tog vremena implantat će se spojiti s kosti i stvoriti čvrstu vezu.

UGRADNJA DEFINITIVNOG PROTETSKOG RADA

Nakon što se implantat integrira s kosti pristupa se izradi definitivnog protetskog rada. U zavisnosti od pacijenovih želja i stanja u usnoj šupljini mogu se raditi krunice, mostovi ili akrilatni hibridi. Protetski rad će izgledati i funkcionisati kao prirodni zubi.
Cijeli postupak od ugradnje implantata sa izradom protetskog rada može trajati nekoliko mjeseci, u zavisnosti od individalnog slučaja. Važno je slijediti upute doktora o njezi implantata tokom faze ozdravljenja kako bi se osigurala uspješna integracija implantata s kosti.
Nakon završetka implantološko-protetske rehabilitacije neophodno je da pacijent održava adekvtnu oralnu higijenu, te slijedi ostala uputstva nadležnog tarapeuta.

All on 4

Je jedinstvena i revolucionarna metoda koja omogućava pacijentima rješavanje problema totalne bezubosti. Ovo je brz i unčikovit način za nadomještanje svih zuba u jednom zahvatu, te da se na taj način povrati osmijeh i funkcionalnost zuba.

Kod ove metode pacijentu se ugrađuju četiri implantata, na koje se prišvršćuje fiksni protetski rad, te se svi zubi u čeljusti podupiru na četiri implantata, to znači da pacijentu ne treba pojedinačni implantat za svaki zub, što smanjuje troškove i vrijeme postupka.

Postupak započinje pregledom i provjerom pacijetovog stanja. Ako je pacijent pogodan za All on 4 radi se 3D CBCT snimak kako bi se odredilo tačno mjesto implantatima, nakon detaljnog planiranja pacijentu se ugrađuju četiri implantata koji će se integrirati sa košću. Dok se implantati ne integriraju sa kosti pacijentu se izrađuje privremeni protetski rad kako bi mu se omogućilo normalno funkcionisanje.
Nakon što implantat sraste s košću uzimaju se otisci, te se pristupa izradi definitivnog protetskog rada.

Vrste protetskih radova:
  • Akrilatni hibrid je vrsta protetskog rada na implantatima izrađena od akrilata. Hibrid se fiksira na implantate, te pacijent nema mogućnost skidanja protetskog rada bez stučnog nadzora doktora. Velika prednost ovog rada je što se pacijenti vrlo brzo navikavaju na hibrid jer je akrilatni dio dosta reduciran.
  • Metal keramički hibrid je vrsta protetskog rada koja se fiksira u ustima pacijenta. Prednost ovakve vrste rada je što metalna podloga daje izrazitu čvrstoću rada, dok keramika koja prekriva metalni dio čime se u potpunosti ispunjava estetika i funkcionalnost.
  • Cirkonski hibrid je vrsta protetskog rada koja zbog cirkonske osnove daje mogućnost za postizanje najprirodnijeg izgleda zuba.

All on 4 ima mnoge prednosti. Osim što je manje invazivan i jeftiniji od drugih metoda, također omogućava brz opravak pacijenta.
Ako ste izgubili zube i tražite učinkovito i brzo rješenje, All on 4 moće biti pravi izbor za Vas.
Kontaktirajte nas još danas i zakažite Vaš besplatan online pregled.

All on 6

Su nova inovativna metoda za pacijente koji žele obnoviti svoj osmijeh i funkcionalnost zuba. Ova metoda je slična All on 4 metodi, samo što se u ovom slučaju ugrađuje šest implantata. To znači da će ova vrsta rada biti stabilnija i pouzdanija za pacijente koji već imaju nedostatak dijela kosti u čeljusti.

Postupak All on 6 metode započinje s pregledom i procjenom pacijetovog stanja. Ako se utvrdi da je pacijent pogodan za ovaj postupak radi se 3D snimanje čeljusti kako bi se odredilo tačno mjesto implantatima, nakon čega se u čeljust pacijenta postavlja šest implantata koji će se integrirati sa kostima. Dok traje proces integracije implantata sa košču (cca četiri mjeseca) pacijentu se izrađuje privremeni rad koji mu omogućava normalno žvakanje i govor.

Nakon što se implantat integrira, uzimaju se otisci kako bi se započela izrada konačnog protetskog rada.

Vrste protetskih radova:
  • Akrilatni hibrid je vrsta protetskog rada na implantatima izrađena od akrilata. Hibrid se fiksira na implantate, te pacijent nema mogućnost skidanja protetskog rada bez stučnog nadzora doktora. Velika prednost ovog rada je što se pacijenti vrlo brzo navikavaju na hibrid jer je akrilatni dio dosta reduciran.
  • Metal keramički hibrid je vrsta protetskog rada koja se fiksira u ustima pacijenta. Prednost ovakve vrste rada je što metalna podloga daje izrazitu čvrstoću rada, dok keramika koja prekriva metalni dio čime se u potpunosti ispunjava estetika i funkcionalnost.
  • Cirkonski hibrid je vrsta protetskog rada koja zbog cirkonske osnove daje mogućnost za postizanje najprirodnijeg izgleda zuba.

All on 6 radovi imaju brojne prednosti. Osim što su stabilniji i pouzdaniji od All on 4, također omogućavaju i bolju raspodjelu opterećenja na implantate, što znači da se implantati neće preopteretiti. Ova metoda omogućava pacijentima da imaju prirodan osmijeh i funkcionalnost zuba što može poboljšati Vaše samopouzdanje i kvalitet života.

Postupak All on 6 implantata je manje invazivan i skuplji od drugih metoda, ali dugoročno je isplativija za paciijente koji žele trajno rješenje za svoje zube. Pacijenti se mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima u samo nekoliko dana nakon zahvata, a dugoročno mogu uživati u stabilnom i funkcionalnom osmijehu.

Ako ste izgubili zube i tražite učinkovito i trajno rješenje, All on 6 metoda je pravi izbor za Vas. Zakažite svoj besplatan termin i posavjetujte se sa našim stručnim osobljem.

Neophodne informacije

KORAK 1 – Pišite nam

Vaš upit nam možete poslati putem E-maila, Facebooka, Instagrama, Vibera ili WhatsApp-a. Tim Poliklinike će Vam na isti odgovoriti u najkraćem vremenskom roku. Ukoliko ste u mogućnosti, bilo bi poželjno da uz upit dostavite i snimak zuba gornje i donje vilice (OPG snimak), kao i fotografije Vaših zuba na osnovu čega ćemo napraviti analizu stanja Vaše usne šupljine i detaljno Vam odgovoriti. Ukoliko niste u mogućnosti poslati snimak, isti možete napraviti u našoj Poliklinici, a po Vašem dolasku. Bitno je da nas prilikom prvog javljanja informišete o Vašem zdravstvenom stanju, te da li uzimate neku terapiju kako bi se mogao napraviti adekvatan plan terapije.

KORAK 2 – Rezervacija termina

Nakon što pacijentu proslijedimo detaljan plan terapije potrebno je da pacijent zakaže tačan termin dolaska. Za rezervaciju termina i stomatološkog tretmana potrebno je da pacijent izvrši uplatu avansa u iznosu od 500.00 EUR. Ukoliko pacijent odustane od stomatološkog termina navedeni iznos avansa je nepovratan.

KORAK 3 – Smještaj i transfer

Za sve pacijente obezbjedili smo transfer sa aerodroma Sarajevo, željezničke ili autobuske stanice Sarajevo do Poliklinike i smještaja. Za veće intervencije smještaj i transfer su besplatni.

KORAK 4 – Posjeta Poliklinici

Nakon dolaska u Polikliniku pristupa se kliničkom pregledu i pripremi za stomatološku intervenciju. Po dolasku pacijent uplaćuje avans 50% od ukupne cijene rada. Svaka stomatološka intervencija će se obaviti u najkraćem vremenskom roku, a prema prethodnom dogovoru sa pacijentom.

KORAK 5 – Završetak procesa

Prije završetka stomatološkog tretmana pacijent isplaćuje preostali iznos za izvšene usluge. Pacijentu se odrađuje kontrolni snimak, daju detaljne upute o načinu zbrinjavanja usne šupline.

Za uspješnost procedure bitno je slušati savjete stomatologa, redovno dolaziti na kontrolne preglede!

bs_BABosnian