fbpx
akaz-akreditacija

Konzervativna stomatologija

Želite sačuvati vaše zube? Spriječiti nastanak oštećenja na njima? Očuvati bjelinu zuba? Konzervativna stomatologija će vam ponuditi najbolja rješenja.

Konzervativna stomatologija je temeljna grana stomatologije, koja brine o ukupnom zdravlju usne šupljine i zuba.

Šta podrazumijeva konzervativna stomatologija?

Svrha konzervativne stomatologije, koja je najvažniji dio stomatologije, jeste spriječiti uzroke koji mogu dovesti do gubitka zuba. Njena primarna funkcija je da zubi budu estetski lijepi, zdravi i funkcionalni. Bavi se liječenjem svih patoloških promjena na zubima, kao i njihovim nadomještanem.

Konzervativna stomatologija uključuje nekoliko osnovnih intervencija, kao što su:

  • uklanjanje kamenca i naslaga,
  • liječenje karijesa,
  • restauracija zuba plombama,
  • restauracija zuba pomoću inlay i onlay nadomjestaka

Kao osnovni fokus konzervativna stomatologija ima čvrsti dio zuba, odnosno tvrdo tkivo, i posebno se bavi obnavljanjem oblika, funkcije i estetike tih tvrdih tkiva. Također, uključuje kozmetičku i estetsku korekciju zuba.

Svakim unosom hrane ili pića u tijelo izlažemo zube raznim utjecajima hemijskih reakcija koje se odvijaju u usnoj šupljini. Upravo su te hemijske reakcije odgovorne za stvaranje plaka i naslaga na površini zuba. Redovnim održavanjem oralne higijene možemo usporiti nakupljanje naslaga, ali ga ne možemo zaustaviti u potpunosti. Nastali plakovi glavni su uzrok čitavog niza parodontalnih bolesti poput karijesa i parodontitisa. Zbog toga je izuzetno važno ići barem jednom u šest mjeseci kod stomatologa, radi profesionalnog uklanjanja kamenca i naslaga kako bi se spriječile bolesti zuba i potpornih tkiva zuba. Zahvaljujući redovnim odlascima kod stomatologa i tehnikama konzervativne stomatologije mogu se spriječiti velika oštećenja zuba i jaki bolovi, te dalje komplikacije ili gubitak zuba. 

Konzervativna stomatologija se sastoji od restorativne stomatologije, kojoj je cilj vratiti potpunu funkcionalnost i zdravlje zuba nadoknadom izubljenog tkiva, i endodoncije, koja predstavlja liječenje korijenskih zubnih kanala. Endodontsko liječenje jedan je od najčešćih postupaka. Ako zubna pulpa oboli potreban je endodontski tretman za spašavanje zuba. Razvoj biotehnoloških pristupa od velike je važnosti za ovo područje. Inovativni materijali, posebno u kombinaciji s ranim otkrivanjem i tretmani konzervativne stomatologije, omogućavaju i razvoj estetike u svakoj stomatološkoj ordinaciji.

Nudimo Vam usluge:
Uklanjanje karijesa
Uklanjanje zubnog živca
Ultrazvučno uklanjanje kamenca
Zubne plombe
Bijele plombe ili kompozitni ispuni
Pjeskarenje zuba

bs_BABosnian