fbpx
akaz-akreditacija

Ortodoncija

Ortodoncija je klinička specijalistička grana stomatologije koja se kroz primjenu najmodernijih tretmana i pomagala bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i vilica, efikasno i sigurno. Zakrivljeni ili zubi koji nisu na pravom mjestu narušavaju estetiku i utječu na zdravlje usne duplje. Međutim,  uz estetski segment, cilj ortodoncije je i rješavanje bolnih stanja i poremećaja sistema za žvakanje. Svaki ortodontski tretman započinje specijalističkim pregledom. U Poliklinici Dental Ortodont Centar dr Bandić preglede, savjetovanja i terapiju obavljaju specijalisti ortodoncije-ortopedije vilica. Mnogo je pokazatelja po kojima možete i sami procijeniti da li baš vama treba ortodontska intervencija, međutim samo vaš ortodont može tačno utvrditi koji je ortodontski tretman pravi za vas. Koristeći dijagnostičke alate kao što su klinički pregledi, plastični modeli zuba i rendgenski snimci, ortodont će napraviti plan liječenja koji najbolje odgovara vama i vašim zubima.

Ortodontski tretman započinje dijagnostičkim postupcima koji uključuju intraoralna i ekstraoralna fotografisanja, uzimanje otisaka za studijske modele te rendgenske snimke: ortopantomogram i laterolateralni kraniogram. Nakon temeljne analize donosi se konačna odluka o terapiji. Osim estetike, cilj ortodoncije je rješavanje bolnih stanja i poremećaja unutar zubnog sistema. Ortodontski tretmani podrazumijevaju korištenje mobilnih ili fiksnih naprava te individualni pristup svakom pacijentu. Dental Ortodont Centar dr Bandić vam nudi sve vrste fiksne i mobilne ortodontske terapije u skladu sa stvarnim potrebama. 

Ortodontska terapija jedna je od najboljih preventivnih mjera koja će spriječiti nastanak karijesa na mjestima koja nisu lako dostupna za čišćenje zuba. Osim funkcionalnih poboljšanja, estetske i psihološke promjene kod pacijenta opravdavaju nošenje ortodontskih aparata. Rezultati ortodontske terapije su trajni i omogućavaju pacijentima osmijeh kakav su željeli. Prilikom razmatranja mogućih ortodontskih intervencija, treba obratiti pažnju na mnogo faktora, ali sada kada znate više o tome šta je ortodoncija, zašto je važna i kako djeluje, sigurni smo da ste na dobrom putu da osigurate lijep i zdrav osmijeh uz pomoć specijalista ortodoncije iz našeg tima.

Ortodontski aparati ili kako ih češće zovemo aparatići za zube već godinama su ključni dio svake ortodontske terapije kojom se osim estetike radi i na poboljšanju zdravlja i funkcionalnosti zuba. Iako su upravo djeca i mladi najzastupljenija skupina kad je riječ o nošenju ortodontskih aparata, to nikako ne znači da odrasle osobe ne mogu biti ortodontski pacijenti. Ortodontska terapija traje ovisno o procjeni stanja specijaliste, te plana koji se kreira nakon detaljne analize svih faktora (između 12 i 24 mjeseca). Kako bi terapija bila u potpunosti efektivna, potrebno je da poštujete uputstva koja vam daje vaš ortodont. Neadekvatno održavanje aparata za zube, propuštanje zakazanih pregleda i nekontrolisano nošenje aparatića mogu znatno utjecati na trajanje i efikasnost terapije.

Ortodontski aparati se dijele na dvije grupe, fiksne i mobilne, čije korištenje specijalisti propisuju u skladu sa vašim trenutnim stanjem i potrebama za ortodontskom intervencijom. Vrlo često se mobilni i fiksni ortodontski aparati kombinovano koriste shodno kompleksnosti stanja i potreba pacijenta koji treba terapiju. Moderna ortodoncija nije ograničena starosnom dobi i često je usko povezana s ostalim specijalističkim granama stomatologije: protetikom, parodontologijom, implantologijom. Takvim interdisciplinaranim pristupom se postižu maksimalni estetski i funkcionalni rezultati.

Ortodontski aparati za zube se moraju adekvatno održavati i koristiti striktno po uputama ortodonta. Postoji niz koraka na koje morate obratiti pažnju kada krenete sa svojom ortodontskom terapijom i korištenjem nekog od rješenja (fiksni ili mobilni aparatić za zube), a neke od njih su:

Ishrana

Izbjegavajte hrskavu, ljepljivu i tvrdu hranu, visokozaslađena pića i slatkiše, jer tako umanjujete mogućnost nastajanja karijesa i eventualnih oštećenja bravica, ali i kompletnog ortodontskog aparata za zube.

Higijena

Čistite zube i bravice najmanje dva puta dnevno, a obavezno nakon svakog jela. Koristite specijalizirane četkice, konac i tečnost za ispiranje usta kako bi održali oralnu higijenu i sačuvali svoj aparatić za zube.

Pregledi

Poštujte dogovorene termine sa svojim ortodontom i redovno idite na preglede stanja kako vaših zuba tako i aparatića za zube koji koristite.

Nudimo Vam usluge:
Izrade ortodontskog aparata
Izrade fiksnog ortodontskog aparata
Izrade mobilnog ortodontskog aparata
Reteinera za zube

bs_BABosnian