fbpx
akaz-akreditacija

Ultrazvučno uklanjanje kamenca

Tvrdokorne naslage kamenca mogu trajno oštetiti vaše zube. Potražite rješenje u našim ordinacijama i uz ultrazvučno uklanjanje kamenca zaštitite vaš osmijeh.

Stomatologija je, zasigurno, jedna od najzastupljenijih grana medicine koja pomaže u svakodnevnom životu svakog čovjeka. Neuravnotežena prehrana, loše navike, nepravilna higijena usne šupljine samo su neki od faktora koji dovode do oštećenja samih zuba. Ipak, postoje metode kojima je moguće preventivno utjecati na očuvanje zdravlja zuba, a jedna od glavnih je ultrazvučno uklanjanje kamenca.

Kada je potrebno izvršiti ultrazvučno uklanjanje kamenca?

Ukoliko se ne povede dovoljno računa o njemu, zubni kamenac može dovesti do brojnih estetskih, ali i zdravstvenih problema, zbog čega je metoda ultrazvučno uklanjanje kamenca stekla veliku popularnost. Njena osnovna prednost je u tome što je to bezbolna metoda, koja će se pobrinuti za uklanjanje svih zubnih naslaga, te pogoduje svim pacijentima. Ipak, pored ovih karakteristika, ultrazvučno uklanjanje kamenca će značajno smanjiti mogućnost trajnog oštećenja zuba.

Zubni kamenac zapravo predstavlja čvrste naslage, koje se duži vremenski period nakupljaju na zubu. Nastaje tako što se zubni plak nakuplja tokom različitih perioda, a vremenom usljed djelovanja minerala iz pljuvačke taj plak se pretvara u zubni kamenac. To znači da svako preskakanje pranja zuba povećava rizik od nastanka kamenca.

Kako smo već rekli, ultrazvučno skidanje kamenca je bezbolno, a neki pacijenti čak ističu da im uklanjanje kamenca stvara prijatan osjećaj. Ono što može stvarati privremeni osjećaj ‘boli’ jeste u slučaju da je, zbog nataloženog kamenca, došlo do ogoljenja vrata zuba koji je najosjetljiviji dio, zbog čega pacijent može doživjeti kratkotrajnu bol koja brzo nestaje.

Samo ultrazvučno skidanje kamenca vrši se pomoću ultrazvučnog instrumenta, koji sa kombinacijom vode pod pritiskom i oscilacija, uklanjaju zubni kamenac, ali i dentalni plak i pigmentaciju. Aparati su apsolutno sigurni, a njihova efikasnost je gotovo stopostotna, te se primjena ne preporučuje kod pacijenata sa pacemakerom, male djece ili pacijenata sa oralnim implantatom.

Šta nakon tretmana ultrazvučno skidanje kamenca?

Poslije završenog tretmana ultrazvučno uklanjanje kamenca, potrebno je još ukloniti meke naslage i izvršiti poliranje zuba. Za to se najčešće koriste meke četkice i abrazivne paste, a u novije vrijeme i metoda pjeskarenje zuba, nakon čega zubi postaju glatki. Kao jedina posljedica ovakvog tremana može se pojaviti blaga osjetljivost zuba, ali je riječ o kratkotrajnim stanjima neprijatnih senzacija zuba. Ukoliko se takva senzacija kod pacijenta nastavi, moguće je djelovati posebnim pastama za zube, čija je osnovna namjena smanjenje osjetljivosti zuba.

bs_BABosnian