fbpx

SAVJETI

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Četiri važne stvari koje trebate znati o bebinim zubićima

U bebinim ustima izraste 20 mliječnih zuba, za razliku od stalnih kojih ima 32. Donosimo nekoliko važnih činjenica koje roditelji trebaju znati o bebinim prvim zubićima.

Većina beba dobije prve zube između 6. i 12. mjeseca

Proces pojavljivanja prvih zubića je individualan za svako dijete, s obzirom na to da se neke bebe rode sa pojedinim zubima, a nekima prvi ne izraste ni do prvog rođendana. Ipak, kod većine beba zubići se mogu primijetiti kako izbijaju na površinu od 6. do 12. mjeseca života. Već oko trećeg mjeseca bebe počinju intenzivno istraživati svijet ustima pa im je pojačana pljuvačka i počinju stavljati rukice u usta. Mnogi roditelji se pitaju da li to znači najavu pojavljivanja prvih zuba, ali u principu prvi se pojavi sa oko pola godine. Tipično je da prvo rastu donji centralni, a sa oko 3 godine završava se izrastanje svih mliječnih zuba.

Odvikavanje od cucle zbog straha za zube

Sisanje je izrazito umirujuća aktivnost za malu djecu, ali roditelji sve više brinu kada i kako ih odviknuti od ove navike, ponajviše zbog straha za pravilan rast njihovih zubića. Cucle su najkorisnije kada je dijete pod stresom, u situacijama kao što je polazak u vrtić ili putovanje na neko nepoznato mjesto. Sa 9 mjeseci djeca počinju razvijati emocionalnu povezanost sa cuclom, što odvikavanje počinje činiti težim. Međutim, sisanje prsta, cucle ili igračaka treba razumjeti kao način na koji beba istražuje svijet, uspavljuje se i pronalazi osjećaj sigurnosti. Cucla u većini slučajeva ne izaziva probleme sa zubićima ili vilicom ako ta navika ne potraje predugo. Stručnjaci se slažu da se dijete treba odvikavati od cucle ako sa dvije godine nije samo odbacilo ovu naviku jer je rizik za dentalne probleme veći.

Čišćenje dječijih zubića

Sa čišćenjem bebinih zuba trebalo bi početi čim se pojavi prvi mliječni zubić, a to je u prosjeku oko 6. mjeseca bebinog života, iako, ponavljamo, taj proces je individualan i ne treba vas iznenaditi i ako se desi ranije i kasnije. Kada zubići izrastu, trebalo bi ih čistiti dvaput dnevno, a obavezno prije večernjeg odlaska na spavanje. Dječije paste za zube imaju manje količine fluorida, prilagođene njihovim potrebama, a potrebno je koristiti veoma male količine. Za djecu do 3 godine dovoljno je da to bude samo razmaz paste po četkici, dok od 3 do 6 godina mogu koristiti količinu zrna graška.

Pobrinite se da djeca ne jedu i ne ližu pastu za zube iz tube.

Prvi odlazak zubaru

Roditelji često i nesvjesno odgađaju prvi odlazak djeteta stomatologu pa on uslijedi tek kada se desi neki problem. Zbog toga je prvi susret djeteta sa stomatologom često stresan.

Naš savjet je da prvu posjetu rezervišete kao dio upoznavanja djeteta sa doktorom, idealno u vrijeme kad niknu prvi zubići. Tada je vjerovatnoća da će se desiti nešto što zahtijeva intervencije ili popravke, te će cijeli doživljaj proteći bez straha i uz upoznavanje novih ljudi iz svog okruženja.

Razgovarajte sa svojim djetetom o zanimanju stomatologa, njegovom poslu i razlozima zašto je važno imati zdrave i jake zube. Prva posjeta zubaru u tom slučaju će trajati kratko i više biti savjetodavni razgovor i bodrenje vašeg djeteta da uspostavi ili nastavi sa dobrim navikama koje će donijeti benefite za cijeli život.