fbpx
akaz-akreditacija

Preventivna stomatologija

Za idealan osmijeh najvažnija je redovna borba protiv bolesti zuba. Preventivna stomatologija nudi vam sva rješenja za očuvanje oralnog zdravlja.

Prevencija oralnih bolesti najvažniji je zadatak stomatologije. Čak i uz pravilno provođenje oralne higijene kod kuće, može se dogoditi da se na zubima nakupe tvrde zubne naslage i razne mrlje. Redovno profesionalno uklanjanje mekih i tvrdih zubnih naslaga ultrazvukom, pjeskarenjem i poliranjem, kao i upute o pravilnoj oralnoj higijeni i prehrani ključ su općeg i oralnog zdravlja. Preventivna stomatologija je najjednostavniji, najjeftiniji i ujedno najbolji način za sprječavanje bolesti i neugodnosti u usnoj šupljini.

Preventivna stomatologija i očuvanje oralnog zdravlja

Stomatolozi ističu važnost prevencije, što podrazumijeva redovnu oralnu higijenu, zdravu prehranu i organizmu prihvatljiv način života. Preventivna stomatologija kao cilj ima pružanje najefikasnijih, provjerenih mjera i sredstava za prevenciju oralnih oboljenja.

Koje su prednosti preventivne stomatologije?

Uz dobru higijenu zuba možete znatno smanjiti rizik od nastanka šupljina, gingivitisa, parodontitisa i drugih zubnih problema. To zauzvrat može smanjiti rizik od mogućih problema uzrokovanih lošim oralnim zdravljem. Uz smanjenje rizika za druge zdravstvene probleme, prakticiranje dobrog preventivnog zdravlja može vam uštedjeti i novac. Preventivna stomatologija može uveliko smanjiti vašu potrebu za kasnijim skupim tretmanima, poput ispuna ili zubnih implantata.

Preventivna stomatologija se dijeli na tri dijela:

  • primarna, koja obuhvata očuvanje zdravlja primjenom preventivnih metoda i zaustavljanje započetog oboljenja,
  • sekundarna preventivna stomatologija se odnosi na tretmane koji pomažu da se izvrši restauracija izgubljenog tkiva,
  • tercirajna prevencija koja podrazumijeva zamjenu potpuno izgubljenih tkiva, putem posebnih mjera.

Preventivna stomatologija podrazumijeva: 

  • Redovne kontrole
  • Čišćenje kamenca
  • Savjetovanje o prehrani
  • Fluorisanje zubi

Postoje mnogi oblici preventivne stomatologije, poput svakodnevnog četkanja i čišćenja zuba. Također se preporučuje svakodnevna upotreba konca za čišćenje zuba. Zubnim koncem je lakše očistiti uske prostore između zuba. Osim toga, uravnotežena prehrana pomaže u zaštiti zuba pružajući im hranjive sastojke koji su im potrebni. Preporučuje se ograničiti unos šećera, uključujući jednostavne ugljikohidrate, poput bijelog hljeba, i piti mnogo vode tokom dana. Vitamini su važni za oralno zdravlje. Raznolika prehrana pomoći će vam da nabavite sve vitamine potrebne za održavanje zdravog osmijeha.

bs_BABosnian