fbpx
akaz-akreditacija

Dodavanje vještačke kosti

Kako je uloga vilične kosti da pruži potporu zuba u vilici, sa gubitkom zuba ona gubi svoju funkciju  i počinje da se resorbuje. Gubitak kosti na jednom mjestu može da uzrokuje dalji gubitak kosti pa tako i gubitak zuba i dolazi do mjenjanja strukture lice.

Kost se uglavnom ugrađuje u slučajevima kad je potrebno ugraditi implant, a gustina, širina ili visina gosti nije dovoljna da bi podržala implant, pa je potrebno povećati njen volumen. U zavisnosti od toga koliko kosti je potrebno nadograditi i koja se tehnika koristi, ovaj postupak traje između 30 minuta i 2 sata. Postupak se  izvodi uz upotrebu lokalne anestezije i nije bolan.

Povećanje volumena kosti

Kad je riječ o povećanju volumena kosti, razlikujemo transplataciju kosti i ugradnju kosti. Transplatacija podrazumijeva donora, odnosno, kost se uzima sa kuka, lobanje ili brade samog pacijenta ili donora ljudskog ili životinjskog porijekla. Ovakav postupak je komplikovaniji, skuplji i oporavak je duži, pa je danas već gotovo prevaziđen. Druga metoda jeste ugradnja vještačke kosti, prilikom čega se koriste sintetički materijali. Ova procedura je znatno jednostavnija i traje 30-40 minuta,a oporavak je trenutan.

Često se u slučajevima ugradnje ili transplantacije koristi resorptivna membrana koja služi da zaštiti i fiksira ugrađenu kost čime se pospješuje brzina zarastanja. U većini slučajeva, potrebno je sačekati oko 100 dana da bi se pristupilo ugradnji implanta, odnosno da bi se kost u tretiranoj regiji oformila i očvrsla. Ukoliko gubitak kosti nije značajan, moguće je u nekim slučajevima istovremeno sa ugradnjom kosti izvršiti i ugradnju implanta.

Jedan od propratnih postupaka koji se može izvršiti uz ugradnju vještačke kosti, a da bi se povećala visina kosti na način da se dobije prostor za postavljanje implanta jeste sinus lift. Ovaj postupak se vrši isključivo u gornjoj vilici gde se nalaze maksilarni sinusi, koji se pritom pažljivo podižu a vještačka kost se ubacuje u dno sinusa.

Ugradnja vještačke kosti pri ugradnji implantata

Koristi se kada postoji defekt, bilo zbog resorpcije kosti usljed zapaljenja ili loše remodelacije kosti te usljed gubitka ili vađenja zuba. Vještačka kost se tada postavlja oko implantata u predjelu deformiteta kosti da bi inicirala u narednim mjesecima stvaranje nove kosti i popunila defekte na aleolarnom grebenu i samim tim omogućila prirodni i estetski ljepši greben.

Ugradnja vještačke kosti kao uslov za ugradnju implantata

Poslije odvajanja sluzokože od kosti, na kost alveolarnog grebena se stavlja vještačka kost. Preko vještačke kosti se postavlja membrana koja je štiti. Preko membrane se vraća sluzokoža i zašiva. Ovakvim načinom rada vještačka kost je zaštićena i omogućeno je iniciranje stvaranja nove kosti. Poslije određenog perioda (minimalno 6 mjeseci) može se pristupiti ugradnji implantata.

bs_BABosnian