fbpx
akaz-akreditacija

SAVJETI

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ortodontske folije

Šta su ortodontske folije i kako ispravljuje zube?

Ortodontske folije, ili alajneri, su vrlo tanke, prozirne, tzv. Plastične udlage koje se nose kako bi se ispravile nepravilnosti zubnih nizova. Ovo je najsavremeniji, najefikasniji, i najjednostavniji način ispravljanja zuba. 

One se izrađuju individualno prema otisku zuba pacijenta.  Pacijentu se napravi pregled usne šupljine i napravi se veliki snimak svih zuba i zglobova. Pozeljno je da pacijent prvo popravi zube, ukoliko ima potrebe, i da se očiste zubne površine od kamenca i pigmentacije.  Nakon tih predradnji, uzmu se otisci zuba. Na osnovu otiska, kompjuterski software virtuelno pomjeri zube u pravilan položaj, te na osnovu tog pomjeranja izračuna tačan broj folija koje bi se trebale izraditi kako bi se ispravila nepravilnost. Tu informaciju, kao i vrijeme trajanje, cijenu, i tok terapije prenosimo pacijentu i tek onda pustamo u izradu folije, ukoliko je pacijent saglasan.  Isto tako, obzirom da su se virtuelno već pomjerili zubi, sa ovom tehnologijom možemo pacijentu odmah pokazati kako će izgledati krajnji rezultat. 

Najveća prednost liječenja ortodontskim folijama je da nakon predaje folija, pacijent nije obavezan da dolazi na ortodontske kontrole. Ta jednostavnost terapije često odgovara pacijentima koji žive u inostranstvu, ili pacijentima koji zbog svakodnevnih obaveza nisu u prilici da dolaze na mjesečne kontrole. Također značajne prednosti ortodontskih folija su te da su neprimjetne u ustima, nema nikakvog odricanje od hrane (kao sa fiksnim aparatom), i nije otežana oralna higijena. Trebamo naglasiti da su izuzetno udobne za nositi. Pritisak koji se proizvodi se jednako osjeti na sve površine svih zuba koji su uključeni u sistem, te je puno manji pritisak u odnosu na druge metode liječenja, a nema iritacije sluznice usana, obraza ili zubnog mesa, kao ni grebanja oštrih krajeva.

 Pacijentima se također sviđa što je moguće više kombinacija, npr. mogu se liječiti samo zubi gornje ili donje vilice, ili se može kombinovati sa fiksnim aparatom pa da se istovremeno jedna vilica ispravlja folijama a druga fiksnim aparatom.  Naravno, što su manje nepravilnosti kraća je terapija, i obrnuto. Tako da često imamo pacijente koji završe svoju terapiju za manje od tri mjeseca. Ortodontske folije su također pogodne za pacijente koje su bili u terapiji sa fiksnim aparatom pa su nakon završetka terapije primjetili blaži ili veći recidiv.

Da li se sve nepravilnost mogu liječiti ortodontskim folijama?

Skoro da se sve nepravilnosti mogu liječiti folijama, međutim postoji još uvijek mali broj dijagnoza koje su indicirane isključivo za fiksni aparat. Srećom, naš je ortodontski odjel jedan od vodećih u regiji, pa imamo više vrsta fisknih aparata, kako bi mogli liječiti sve ortodontske dijagnoze i ispuniti želje naših pacijenata, istovremeno prilagodjavajući cijene svakom budžetu.

Da li se vremenom zubi mogu sami ispraviti?

Nažalost, ukoliko nema dovoljno mjesta, poslije 12. godine života, skoro pa je nemoguće da se zubi sami isprave, čak šta više, rastom bočnih zuba, zubi postanu sve više i više zbijeni. Ukoliko se za sve zube ne stvori prostor, to dovodi do puno vecih problema. Ono sto pacijenti prvo primijete je narušena estetika koja dovodi do nesigurnosti kada se nasmiju ili razgovaraju,  a samim tim dolazi i do pada samopouzdanja. Ono što mi, kao specijasisti ortodoncije prvo primijetimo je narušeno oralno zdravlje. Preduslov za oralno zdravlje  su pravilno raspoređeni i ravni zubi te uskladjen zagriz, jer bez ovih ključnih elemenata sama funkcija žvakanja, govora, i održavanja oralne higijene je otežana. Nažalost, što su zubi više zbijeni, sve je teže čistiti prostore izmedju zuba, te je stvaranje karijesnih lezija sve češće u tom dijelu. Nerijetko, dolazi do liječenja ili čak preranog gubitka zuba. Statistički gledajući, zubi sa pravilnom kontaktnom tačkom, koja se stvara u toku ortodontskog liječenja, su zdraviji i manje skloni kvarenju. Isto tako, narušen zagriz dovodi do poremećaja u govoru, te pacijenti primjećuju da neka slova ne mogu pravilno izgovarati, a tokom više godina žvakanja počinju se javljati bolovi u zglobu. Ovo su sve posljedice koje je lakše spriječiti blagovremenom ortodontskom terapijom. U periodu oko 12-14. godine najbrže se zubi pomjeraju i ortodontske terapije se najprije završavaju. Svakako treba naglasiti da u ortodonciji nema dobnog ograničenja, te je moguće liječenje fiksnim aparatom ili folijama sve dok pacijent ima svoje zube i želju za lijepim osmijehom.

Da li će se zubi ostati u novonastalom položaju nakon terapije?

Naravno (da hoće).   Slično kao sa fiksnim i mobilnim aparatima, nakon liječenja ortodonstkim folijama uvijek postoji mogućnost da će se zubi vratiti u prvobitan položaj. Zato mi  izrađujemo tzv retinere nakon završene terapije za sve naše pacijente. Retineri mogu izgledati bas kao ortodontske folije ili se u vidu tanke žice fiksiraju na unutrašnju stranu zubnog luka. U svakom slučaju, pobrinemo se da se na adekvatan način osigura da se zubi više ne pomijeraju. Ono što mi kao ustanova trebamo naglasiti je da mi u jednom terminu pacijentima nudimo mogućnost da odrade više faza za izradu ortodontskih folija.

U samo jednom terminu je moguće:

1. Uraditi dvodimenzionalni snimak svih zuba

2. Uraditi CEPH snimak neophodan za detaljnu analizu u rješavanju ortodontske terapije

3. Fotografisanje i izrada snimke usne šupljine kao i profilni snimak pacijenta kako bi adekvatno pratili napredak ortodontske terapije

4. Uzimanje otisaka gornje i donje vilice, te izrada situacionih modela

 Od  početka terapije, pa do retinera, mi smo tu da pacijentu omogućimo najbolji i najefikasniji vid ortodontskog liječenja, te je za pacijenta jedina obaveza da ostane motivisan, nosi svakodnevno folije i na taj neprimjetan način dođe do primjetnih rezultata što prije.  

bs_BABosnian