fbpx
akaz-akreditacija

SAVJETI

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Sedam načina kako da prevaziđete strah od posjete stomatologu

Odlazak zubaru nekima je stvar navike, nešto sasvim normalno, dok je drugima to i dalje iskustvo za koje se moraju dobro psihički pripremiti jer im i sama pomisao na zubara i bilo kakvu intervenciju izaziva strah i stvara otpor.

Ako ste i vi među onima koji se boje zubara i kojima svaka kontrola izaziva anksioznost, a nerijetko i izbjegavate odlazak dok baš nemate potrebu za tim, onda za vas imamo nekoliko savjeta kako da se oslobodite tog straha.

  1. Sa svojim stomatologom podijelite strah koji osjećate

Strah od odlaska zubaru je toliko česta pojava da mnogi stomatolozi poduzimaju određene korake da ublaže ankcioznost kod svojih pacijenata. Stoga, nije sramota reći unaprijed stomatologu da se bojite i pitati na koji način ordinacija, za koju ste se odlučili, pomaže pacijentima u prevazilaženju tog straha. U zavisnosti od njihovog odgovora znat ćete da li su oni pravi izbor za vas i da li ozbiljno shvataju vaš tako ozbiljan problem. Ukoliko ne razumiju, pomoć tražite na drugom mjestu.

  • U prvu posjetu slobodno povedite nekoga

Ukoliko znate da je uz vas neko ko vas razumije, neko blizak kome vjerujete, onda ćete se lakše opustiti i na stomatološkoj stolici i povjeriti svoje zube stručnoj osobi.

  • Dođite na vrijeme, ali ne prerano

Posljednja stvar koju želite jeste da dođete mnogo ranije od zakazanog termina i da čekate dugo. U tom periodu čekanja kroz glavu vam mogu prolaziti razni scenariji i vaš strah tada može postati još veći. Ukoliko ipak dođete malo ranije, ponesite sa sobom neki časopis koji ćete čitati i na koji ćete usmjeriti svu svoju pažnju dok čekate.

  • Slobodno tražite anesteziju i ako vam kažu da za to nema potrebe

Za neke intervencije svaki stomatolog će vam preporučiti i dati anesteziju, dok će za neke druge preporučiti da se radi bez anestezije. Ukoliko se ne osjećate spremnim da podnesete niti malu bol i želite da budete sedirani u bilo kojem slučaju, onda to slobodno recite svom stomatologu. Makar je danas moguće ne osjećati nikakvu bol u ustima dok vam stomatolog radi bilo koju intervenciju.

  • Postavljajte pitanja

Nemojte se plašiti da tražite od stomatologa da vam objasni šta radi tokom procedure (ukoliko vas to zanima). Umirujući glas je često dovoljan da vam pomogne u prevazilaženju ili smirivanju vašeg straha.

  • Pravite pauze

Zaustavite se kad god vam treba pauza i predah. Svaki osjetljivi stomatološki tim pružit će vam vremena da se opustite kad vam je to potrebno.

  • Zakažite sljedeći termin i prije nego napustite ordinaciju

Veća je vjerovatnoća da ćete doći ponovo uskoro ukoliko odmah zakažete naredni termin. Ukoliko zakazivanje ostavite za neki drugi put, vrlo je moguće da ćete se opet teško nakaniti i da ćete svoju narednu posjetu stomatologu odgađati još neko vrijeme.

Stomatološke ordinacije danas su opremljene vrhunskom opremom i stomatolozi imaju mogućnost da svaki zahvat izvedu bezbolno, na najbolji mogući način, a pravi tim stručnjaka kojem prepuštate svoje zube uvijek će se pobrinuti da se osjećate sigurno i da se svakom novom posjetom vaš strah smanjuje.

Trebate znati da je odlazak kod zubara samo za vašu korist i ukoliko imate u vidu ovu činjenicu onda će vam biti lakše i prevladati i osloboditi se straha kojeg imate. Znate da posjetom stomatologu ne činite ništa loše, naprotiv – brinete o svom sadašnjem i budućem zdravlju!

bs_BABosnian