fbpx
akaz-akreditacija

Zubni implantati

Gubitak zuba često znači i gubitak samopouzdanja, ali profesionalci u našim ordinacijama imaju rješenje. Zubni implantati promijenit će vaš život zauvijek.

Zubni implantati se koriste za zamjenu zuba oko pedeset godina. Napredak tehnologije omogućio je da upotreba zubnih implantata postane sve češća u posljednjoj deceniji. Gubitak zuba vrlo često znači i gubitak samopouzdanja, a želja za lijepim i zdravim osmijehom postaje vremenom sve veća. Implantati vam mogu vratiti punu kvalitetu življenja i siguran osmijeh. 

Šta su zubni implantati?

Zubni implantati su zapravo zamjena za zube koji nedostaju. Implantat je vijak izrađen od biokompatibilnog materijala – titana, koji potpuno zarasta u naše desni, te ne izaziva alergijske reakcije. Prilikom zamjene zuba zubnim implantatima, preostale zube ne treba brusiti. Zubni implantat služi kao neovisna potpora koja će kasnije nositi pojedinačnu zubnu krunicu ili most kada izraste u zubno meso.

Postupak ugradnje zubnog implantata je jednostavan i brz. To je jednostavan hirurški postupak, pri kojem se vijak, implantat umetne u kost, na koji se kasnije postavlja zubna krunica. Postupak ne zahtijeva potpunu anesteziju, izvodi se u lokalnoj anesteziji i traje dvadesetak minuta. Samo zacjeljivanje zubnog implantata u kosti traje tri do šest mjeseci.

Rezultati ovakvog procesa su: 

  • predivan osmijeh
  • obnavljanje funkcije žvakanja
  • očuvanje preostalih zuba

U nekim slučajevima pacijentima se ne preporučuju zubni implantati. Tu spadaju pacijenti sa bolestima kao što su rak ili AIDS, kardiovaskularnim bolestima i bolestima respiratornog sistema. Zubni implantati mogu se ugraditi i pacijentima sa dijabetesom, umjerenom osteoporozom i pacijentima liječenim kortikosteroidima. 

U modernoj implantologiji bilježi se čak 95% uspjeha, naravno uz pravilnu dijagnozu i saradnju pacijenta. Čak i ako se desi mali postotak neuspjeha, postupak se može ponoviti nakon nekog vremena. Najčešći razlozi neuspjeha implantata su: infekcija, propadanje kostiju u vrijeme implantacije, loša oralna higijena, pušenje, uzimanje određenih lijekova. Prednost zubnih implantata je i u tome što uz dobru dijagnozu zubne gustine kostiju nema dobne granice za ugradnju implantata. Zubni implantati, uz pravilnu njegu i redovite stomatološke preglede, imaju gotovo doživotni vijek.

bs_BABosnian